Skip to content

Sedm triků, jak zdravé potraviny udělat ještě zdravějšími

Při konzultacích s klienty v KP clinic se snažíme o tzv. SYNERGI = SPOLUPRÁCI. Tedy společnými silami vytvoříme silnější účinek cesty k ROVNOVÁZE :)

V tomto článku bych Vám ráda představila 7 triků, jak zesílit účinek zdravých potravin, aby z nich Váš organismus měl ještě silnější užitek.

KURKUMA A ČERNÝ PEPŘ

Mnoho klientů přidává do jídel žluté koření Kurkumu. Ale jen málokterý ví, že samostatně se silný antioxidant kurkumin špatně vstřebává. Pokud přidáte malé množství černého pepře (i špetka stačí), dokáže zvýšit vstřebatelnost kurkuminu víc než 20násobně.

DO SALÁTŮ VŽDY PŘIDEJTE ZDRAVÉ TUKY

Saláty v sobě skrývají skrytý potenciál a čeká, až bude uvolněný. Např. antioxidanty z mrkve se stávají aktivnějšími , pokud jsou přítomné i zdravé tuky. Proto nejen do mrkvového salátu přidávejte zdravé tuky – olivový olej, avokádo, ořechy…

SPAŘENÁ MRKEV A RAJČATA

Většinu zeleniny a ovoce konzumujeme syrové, aby nebyly zničeny důležité enzymy. Mrkev a rajčata je ale vhodnější mírně tepelně upravit, protože tím zvýšíme účinky antioxidantů.

ŠPENÁT S VITAMÍNEM C

Špenát obsahuje hodně železa a právě tento minerální prvek může být lépe zužitkován, pokud je přítomen i vitamín C. Naopak vstřebávání železa může blokovat přítomnost vápníku. Pouhých 100mg vitamínu C zesiluje vstřebávání železa z potravin o více než 400%.

NEZBAVUJTE JABLKA SLUPEK

V jablečných slupkách je vůbec nejvyšší koncentrace vláknin, antioxidantů, vitamínů – proto vždy snězte celé jablko…ovšem je lepší konzumovat se slupkou ty pěstované na zahrádce, protože nejsou „ošetřované“, aby déle vydržely…

ČESNEK PŘED VAŘENÍM ROZDRŤTE

Obsahuje účinnou antibakteriální a protiplísňovou sloučeninu alicin. Podle vědeckých studií se potenciál alicinu výrazně zvýší, pokud je česnek předem rozdrcený nebo nasekaný a nechá se 10 min. odležet.

SILNÁ DVOJCE – ZELENÝ ČAJ A CITRUSOVÉ OVOCE

Zelený čaj obsahuje antioxidanty – katechiny. Každodenní šálek kvalitního zeleného čaje je dobrou prevencí proti srdečním onemocněním, rakovině nebo Alzheimerově chorobě. Katechiny jsou mnohem účinněji využitelné, pokud je v nápoji přítomno citrusové ovoce. Tím zesílíme účinek katechinů až na dvojnásobek.

To že strava, kterou konzumujete je označována za zdravou, ještě nezaručuje, že její hlavní složky budou účinně stráveny a zužitkovány. Pouze pokud zajistíme zdravý a čistý trávicí systém a budeme vhodně kombinovat potraviny dohromady, může naše zdravá strava zdravě působit :)

Ing. Romana Pleskotová

www.kpclinic.cz

 

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top