Skip to content

Seriál zdraví s KP clinic – Třešně

Třešně dozrávají v červnu a jsou ovocem mírného pásu. Existuje obrovské množství odrůd třešní, které se dělí na tvrdé „chrupky“, střední „polochrupky“ a měkké „srdcovky“. Zárukou čerstvosti je zelená stopka – pokud by byla vysušená nebo hnědá, třešeň je už delší dobu utržená.

Obsažené látky

Třešně jsou velmi zdravé ovoce. Obsahují až 80%, vitamín B, C, E a karoteny, ze kterých v těle za pomoci tuků vzniká vitamín A. Významný je také obsah draslíku, fosforu, jódu, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa. Obsahují látky, které na sobě vážou ve střevech tuky. Ty se pak nedostanou do krve a nemohou se ukládat ve formě tukových polštářů. Jejich konzumace je proto vhodná pro lidi s nadváhou.

Léčivé účinky

  • léčí onemocnění štítné žlázyCherries in hand
  • snižují krevní tlak
  • udržují pokožku v dobrém stavu
  • odstraňují zácpu
  • posilují nervovou soustavu
  • podporují krvetvorbu
  • mají močopudné účinky
  • působí protizánětlivě
  • snižuje hladinu kyseliny močové

Třešně konzumujte převážně čerstvé. V žádném případě je nezapíjejte vodou, protože v kombinaci s ní mohou začít kvasit a přivodit tak nepříjemné zažívací potíže.

Typ na přípravu – Třešňové smoothie a nanuky pro děti

1 zralý banán, 1 šálek vypeckovaných třešní, 1 šálek mléka bez laktózy (nebo mandlového či rýžového). Vše rozmixujeme a podáváme ozdobené mátou nebo meduňkou :) Můžete přidat chia semínka či jiné zdravé dobrůtky.Raspberry-cherry-smoothie

Na třešňové nanuky pouze rozmixujeme třešně, dáme do formy a do lednice :)

smoothie-zmrzlinky_115

Čerpáno z knihy Léčivá síla ovoce a zeleniny (Bc. Rychtárová)

www.kpclinic.cz

Back To Top