A proto bychom měli každý den zvýšit příjem Omega 3 nejen v jídle, ale i…
Seriál zdraví s KP clinic – Třešně
Třešně dozrávají v červnu a jsou ovocem mírného pásu. Existuje obrovské množství odrůd třešní, které se dělí na tvrdé „chrupky“, střední „polochrupky“ a měkké „srdcovky“. Zárukou čerstvosti je zelená stopka – pokud by byla vysušená nebo hnědá, třešeň je už delší dobu utržená.
Obsažené látky
Třešně jsou velmi zdravé ovoce. Obsahují až 80%, vitamín B, C, E a karoteny, ze kterých v těle za pomoci tuků vzniká vitamín A. Významný je také obsah draslíku, fosforu, jódu, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa. Obsahují látky, které na sobě vážou ve střevech tuky. Ty se pak nedostanou do krve a nemohou se ukládat ve formě tukových polštářů. Jejich konzumace je proto vhodná pro lidi s nadváhou.
Léčivé účinky
- léčí onemocnění štítné žlázy
- snižují krevní tlak
- udržují pokožku v dobrém stavu
- odstraňují zácpu
- posilují nervovou soustavu
- podporují krvetvorbu
- mají močopudné účinky
- působí protizánětlivě
- snižuje hladinu kyseliny močové
Třešně konzumujte převážně čerstvé. V žádném případě je nezapíjejte vodou, protože v kombinaci s ní mohou začít kvasit a přivodit tak nepříjemné zažívací potíže.
Typ na přípravu – Třešňové smoothie a nanuky pro děti
1 zralý banán, 1 šálek vypeckovaných třešní, 1 šálek mléka bez laktózy (nebo mandlového či rýžového). Vše rozmixujeme a podáváme ozdobené mátou nebo meduňkou :) Můžete přidat chia semínka či jiné zdravé dobrůtky.
Na třešňové nanuky pouze rozmixujeme třešně, dáme do formy a do lednice :)
Čerpáno z knihy Léčivá síla ovoce a zeleniny (Bc. Rychtárová)
www.kpclinic.cz