Skip to content

Seriál zdraví s KP clinic – Jahody

 

Sezóna jahod je v plném proudu. Dnes jsme byli s rodinkou na samosběru a máme krásné úlovky. Nechala jsem se inspirovat recepty za studena a vytvořila jsem odpolední svačinku z jahod a mascarpone :) Ozdobeno meduňkou.IMG_20160612_140844

Jahody dozrávají vždy v létě na nízké bylinně zvané jahodník obecný. Existuje velké množství různých odrůd jahod. Kromě plodů se v lidovém léčitelství používají také listy – při onemocnění močových cest, při průjmech nebo zánětech dutiny ústní.

Obsažené látky

Jahody jsou tvořeny 90%  vody, přesto obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na kyselinu listovou, která podporuje růst nových buněk. Ve velkém množství je zde zastoupen vitamín C, mangan a draslík.

Léčivé účinky

  • váží těžké kovy ve střevech016323
  • povzbuzují činnost štítné žlázy
  • působí protizánětlivě a antibakteriálně
  • snižují krevní tlak
  • odvádějí z těla přebytečnou vodu
  • zastavují průjmy
  • posilují kosti a kůži
  • vyživují nervy a mozek
  • mají mírné afrodiziakální účinky
  • rozpouštějí ledvinové, močové a žlučové kameny
  • podporují imunitní systém
  • pomáhají při hojení ran

Příprava

Jahody konzumujte ihned po utržení, protože velmi rychle plesnivý. Pokud se někomu dělá kopřivka po jahodách a mají na ně přeci jen velkou chuť, můžete je konzumovat spolu s kvalitním bílým jogurtem (Holandia). Můžete tak předejít možné alergické reakci. Ale spíše si jahody odpuste a snažte se zjistit příčinu, proč Vaše tělo na jahody reaguje alergií.

Tipy

Jahody můžete přidávat do smoothie, raních kaší a nebo jen jako svačinku s trochou jogurtu. Nejlépe ráno a dopoledne.

Jahodový dort za studena

IMG_20160612_162840Dortovou formu vyložte piškoty nebo udělejte korpus z rozpuštěného másla a musli crunchy (rozemletého). 2 balení Mascarpone a vanička vanilkového tvarohu Pilos z Lidlu, smícháme, přidáme balíček vanilkového cukru (nemusíte). V malém množství mléka rozpuste želatinu a zamíchejte do připravené směsi. Navrstvěte na připravený korpus, ozdobte dle fantazie. Já jsem použila jahody a lístky meduňky, mají společně vynikající chuť. Dejte chladit ideálně přes noc do lednice. Podávejte s čerstvým meduňkovým čajem :) Mňam

Inspiraci jsem čerpala z knihy Léčivá moc ovoce a zeleniny (Bc. Richtárová)

www.kpclinic.cz

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top