A proto bychom měli každý den zvýšit příjem Omega 3 nejen v jídle, ale i…
Seriál zdraví s KP clinic – Jahody
Sezóna jahod je v plném proudu. Dnes jsme byli s rodinkou na samosběru a máme krásné úlovky. Nechala jsem se inspirovat recepty za studena a vytvořila jsem odpolední svačinku z jahod a mascarpone :) Ozdobeno meduňkou.
Jahody dozrávají vždy v létě na nízké bylinně zvané jahodník obecný. Existuje velké množství různých odrůd jahod. Kromě plodů se v lidovém léčitelství používají také listy – při onemocnění močových cest, při průjmech nebo zánětech dutiny ústní.
Obsažené látky
Jahody jsou tvořeny 90% vody, přesto obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na kyselinu listovou, která podporuje růst nových buněk. Ve velkém množství je zde zastoupen vitamín C, mangan a draslík.
Léčivé účinky
- váží těžké kovy ve střevech
- povzbuzují činnost štítné žlázy
- působí protizánětlivě a antibakteriálně
- snižují krevní tlak
- odvádějí z těla přebytečnou vodu
- zastavují průjmy
- posilují kosti a kůži
- vyživují nervy a mozek
- mají mírné afrodiziakální účinky
- rozpouštějí ledvinové, močové a žlučové kameny
- podporují imunitní systém
- pomáhají při hojení ran
Příprava
Jahody konzumujte ihned po utržení, protože velmi rychle plesnivý. Pokud se někomu dělá kopřivka po jahodách a mají na ně přeci jen velkou chuť, můžete je konzumovat spolu s kvalitním bílým jogurtem (Holandia). Můžete tak předejít možné alergické reakci. Ale spíše si jahody odpuste a snažte se zjistit příčinu, proč Vaše tělo na jahody reaguje alergií.
Tipy
Jahody můžete přidávat do smoothie, raních kaší a nebo jen jako svačinku s trochou jogurtu. Nejlépe ráno a dopoledne.
Jahodový dort za studena
Dortovou formu vyložte piškoty nebo udělejte korpus z rozpuštěného másla a musli crunchy (rozemletého). 2 balení Mascarpone a vanička vanilkového tvarohu Pilos z Lidlu, smícháme, přidáme balíček vanilkového cukru (nemusíte). V malém množství mléka rozpuste želatinu a zamíchejte do připravené směsi. Navrstvěte na připravený korpus, ozdobte dle fantazie. Já jsem použila jahody a lístky meduňky, mají společně vynikající chuť. Dejte chladit ideálně přes noc do lednice. Podávejte s čerstvým meduňkovým čajem :) Mňam
Inspiraci jsem čerpala z knihy Léčivá moc ovoce a zeleniny (Bc. Richtárová)
www.kpclinic.cz