Skip to content

Seriál zdraví KP clinic – Tykve alias Dýně

Tykví je spousta druhů, jedny jsou veliké a oranžové, jiné malé a zelené. Barva dýní nám napoví  množství  karotenů, které dýně obsahují. Čím oranžovější, tím více karotenu.

Obsažené látky

Největší část dýní tvoří voda a vláknina. Dále pak mastné nenasycené kyseliny, bílkoviny, stopové prvky a vitamíny (A,B,C). Z minerálních látek jsou to například draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek, vápník a železo. Dýně jsou poměrně chudé na energii, proto jsou často využívány při hubnutí.

Léčivé účinky

  • Podporují trávení008937
  • Odvádějí z těla přebytečnou vodu a toxické látky
  • Léčí onemocnění prostaty
  • Posilují imunitní systém
  • Podporují činnost srdce
  • Mají pozitivní vliv na nervovou soustavu
  • Snižují hladinu tuku v krvi
  • Zpevňují cévy, kůži a vlasy

Příprava

K přípravě naslano či nasladko se používá výhradně dužnina. V podobě přílohy, polévky, kompotu nebo kandovaných kousků. Semena se dají upražit a používat jako náhražka oříšků.

Dýňová polévka dělaná s láskoufotolia_69936023_xs_1600x900ms

Ingredience

Cibule

Olej

Dýně hokaido

Kari, kurkuma

Smetana

Postup

Na lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájenou dýni zbavenou semínek (doma vypěstovanou neloupu). Lehce osmahnu, osolím, přidám kari a případně trochu kurkumy a zaleji rovně s dýní vodou. Nechám uvařit, mixérem rozmixuju, zaleji asi 0.5l smetany a dochutím.

Velkou oblibu mají u nás takzvané posypky na polívku. Buď osmažím nadrobno nakrájenou slaninu, nebo slavnostněji na kousky nakrájený uzený losos, nebo osmažené kousky shitake houbiček.

Dobrou chuť :)

Jitka Petráková

Inspirace z knihy Léčivá moc ovoce a zeleniny (Bc. Eva Richtárová)

www.kpclinic.cz

Back To Top