A proto bychom měli každý den zvýšit příjem Omega 3 nejen v jídle, ale i…
Seriál zdraví KP clinic – Tykve alias Dýně
Tykví je spousta druhů, jedny jsou veliké a oranžové, jiné malé a zelené. Barva dýní nám napoví množství karotenů, které dýně obsahují. Čím oranžovější, tím více karotenu.
Obsažené látky
Největší část dýní tvoří voda a vláknina. Dále pak mastné nenasycené kyseliny, bílkoviny, stopové prvky a vitamíny (A,B,C). Z minerálních látek jsou to například draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek, vápník a železo. Dýně jsou poměrně chudé na energii, proto jsou často využívány při hubnutí.
Léčivé účinky
- Podporují trávení
- Odvádějí z těla přebytečnou vodu a toxické látky
- Léčí onemocnění prostaty
- Posilují imunitní systém
- Podporují činnost srdce
- Mají pozitivní vliv na nervovou soustavu
- Snižují hladinu tuku v krvi
- Zpevňují cévy, kůži a vlasy
Příprava
K přípravě naslano či nasladko se používá výhradně dužnina. V podobě přílohy, polévky, kompotu nebo kandovaných kousků. Semena se dají upražit a používat jako náhražka oříšků.
Dýňová polévka dělaná s láskou
Ingredience
Cibule
Olej
Dýně hokaido
Kari, kurkuma
Smetana
Postup
Na lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájenou dýni zbavenou semínek (doma vypěstovanou neloupu). Lehce osmahnu, osolím, přidám kari a případně trochu kurkumy a zaleji rovně s dýní vodou. Nechám uvařit, mixérem rozmixuju, zaleji asi 0.5l smetany a dochutím.
Velkou oblibu mají u nás takzvané posypky na polívku. Buď osmažím nadrobno nakrájenou slaninu, nebo slavnostněji na kousky nakrájený uzený losos, nebo osmažené kousky shitake houbiček.
Dobrou chuť :)
Jitka Petráková
Inspirace z knihy Léčivá moc ovoce a zeleniny (Bc. Eva Richtárová)
www.kpclinic.cz