Skip to content

PODPORA IMUNITNÍHO SYSTÉMU pomocí vitamínu C

Vitamín C je klíčový pro funkci imunitního systémuochranu před oxidativním stresem, podporuje vstřebávání železa a v neposlední řadě je důležitý i pro syntézu kolagenu v těle.

Zde je několik způsobů, jak zařadit vitamín C do svého jídelníčku a posílit tak imunitní systém:
Vitamín C obsahuje:
Citrusy (do vlažného čaje – samotný již na podzim moc nedoporučuji, ochlazuje)
Šípek (ve sto gramech šípků najdete přes 740 mg vitamínu C. To je skoro 15× víc než ve stejném množství pomerančů)
Rakytník (léčí žaludek, virózy, střeva, popáleniny nebo ekzémy. Mají v sobě vysoké dávky vitamínu C. Je bohatý i na vitamín A, D, F, K a skupinu B. Zásadní je také alkaloid hippophein, v těle se proměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu organismu. Chrání organismus před depresemi i nádory. Rozemletá semena jsou používaná vnitřně jako odkašlávací prostředek, při astmatu či onemocnění oběhového systému)
Černý rybíz – nejvyšší obsah vitamínu C (100 g černého rybízu obsahuje 150 až 230 mg vitamínu C, takže s pořádnou hrstí máte denní dávku pořešenou. Rybíz navíc díky svému kyselému prostředí dokáže „céčko“ déle uchovat)
Chilli paprička (pěkně zahřeje, prokrví a obsahuje také vitamín C. Pálivé papriky s vyšším obsahem kapsaicinu jsou proto skvělou podpůrnou léčbou při žaludečních a střevních infekcích)
Žlutá paprika (žlutá paprika nabízí více než 500% DDD vitaminu C v jedné porci)
Zelí (nejvíc vitamínu C obsahuje čerstvé zelí – v jednom kilogramu je průměrně zhruba 450 mg vitamínu C, v kysaném se jeho koncentrace pohybuje okolo 160 mg/ kg)

Dále doporučujeme naše oblíbené doplňky stravy:
– bakteriální imunitu skvěle podpoří colostrum, dračí krev nebo grepofit
– virovou imunitu bylina vilcacora, bylina cistrus incanus
– proti plísním je skvělá kombinace grepových jader a oregánového oleje

Typ na podzimní podporu obranyschopnosti:
Šípkový čaj z čerstvých šípků:
na 1litr vody – alespoň 80 šípků, rozpůlit či rozdrtit, zalít přes noc 1litrem vody. Ráno po vylouhování povařit max. na 60 stupňů a popíjet- výborný je i s medem.

This Post Has 0 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top