Skip to content

Očista ledvin pampeliškou a recept na nevařený pampeliškový sirup

V dubnu kvetou nádherně žlutě léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Víte, že můžete pomocí sušených pampeliškových listů pročistit i ledviny?

 

Dnes Vám nabízím recept na nevařený pampeliškový sirup, který si zachovává všechny živiny a dá se velmi dobře použít jako přírodní. Inspiraci na recept jsem čerpala www.slunecnyzivot.cz

V jakých případech se pampeliška používá:

  • zánět jater (hepatitida)dandelion-377859_960_720
  • cukrovka
  • jarní únava, prostá únava
  • svědění kůže
  • lišej
  • vyrážky
  • čistí žaludek
  • čistí krev
  • zlepšuje trávení
  • žlučníkové kameny
  • poruchy metabolismu
  • nemoci sleziny
  • na vypocení
  • na podporu močení

Na únavu a jarní vyčerpání

Konzumujte čerstvé stvoly pampelišky po dobu 14 dní. Budete překvapeni jejich vynikajícím účinkem. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý. Nejlepší je jíst deset stvolů každý den po celý čas, kdy pampeliška kvete.

1072978_pampeliska-list-lek-bylina-bylinka-rostlina

Čerstvé stvoly mohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě  minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu).

Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží  čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.

 

Čaj z listů pampelišky na očistu (drenáž) ledvin

Hodně často se u klientů v KP clinic při měření na biorezonančním přístroji Sensitiv Imago 530 setkáváme s doporučením na očistu (drenáž) ledvin. V tom případě doporučujeme mimo jiné i následující postup.

1litr destilované vody (seženete v lékárně-má lepší efekt pro vstřebávání…), 2,5 lžíce sušených pampeliškových listů. Zalijeme ne vroucí vodou, necháme 10-15 min. vylouhovat. Pijeme mezi 17.00-19.00 hodinou.

Čaj pijeme týden s jednodenní přestávkou tedy 3 dny pijeme čaj, 1 den vynecháme a další 3 dny opět pijeme tento čaj.

healthy dandelion tea with yellow blossom in teacup, white background, isolated

Recept na nevařený pampeliškový sirup- vyzkoušely jsme s dcerou

Ingredience:

  • 1 litr pampeliškových květů
  • 500 g cukru krupice nebo třtinového cukru (dala jsem kokosový cukr a jen 400g…)
  • 2 dcl

Dávkování:

1-3 lžíce vždy před jídlem, děti malou čajovou lžičku (1měsíc jako prevence). My budeme užívat až celou zásobu spotřebujeme. Ideálně užívat v době mezi 17.00-19.00 (čas ledvin) buď v čisté formě, nebo zředěné s vodou.

Postup:

Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny.

Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil.

Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme. Sirup dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme ho přecedit. Kdo chce, může nechat ještě den uležet. Skladujeme uzavřené v lednici.

Sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.

Až půjdete po louce, nebojte se sehnout, utrhnout si nějaký krásný květ bez broučků a sníst ho. Je to zdravá delikatesa a chutná i dětem, s kterými si užijete mezi pampeliškami velkou zábavu.

www.kpclinic.cz

 

Back To Top