A proto bychom měli každý den zvýšit příjem Omega 3 nejen v jídle, ale i…
Nápoj k očistě jater z šesti druhů ovoce a zeleniny
Játra zbavují naše tělo toxických látek a zároveň mu vytvářejí látky potřebné pro život. Patří mezi nepárové orgány a jsou uložená vpravo pod bránicí, pod pravým žeberním obloukem. Že Vás na té straně často bolí? Aha, čtěte dál :)
Nenahraditelnou úlohu mají játra při detoxikaci organismu. Jejich úkolem je vyloučit z těla všechny cizorodé chemické látky a škodliviny, které se do něho dostávají z vnějšího prostředí, ať už v potravě, nápojích, nebo lécích.
Jak poznáme, že s játry není něco v pořádku:
- únava, nevýkonnost, nesoustředěnost
- poruchy trávení – nadměrná tvorba plynů, nafouklé břicho, nevolnost
- na kůži se objeví pihy, hnědé skvrny a bradavice
- studená a vlhká kůže těla i rukou
- spodní část jazyka zbarvená na žluto
- játra mohou být zvětšená, což se projeví bolestí pod pravým žeberním obloukem
- snižuje se množství moči, zvětšují se otoky
Naštěstí játra mají výbornou regenerační schopnost.
Ať má život šťávu
Pití zeleninových a ovocných šťáv je účinnou cestou, jak napomoci očistě jater bez narušení přirozených léčivých procesů v těle.
Zde je recept na účinný nápoj, který si můžete připravovat během očistné kůry:
Šťáva z šesti druhů ovoce a zeleniny k očistě jater
Složení
- 3 mrkve v bio-kvalitě (oloupané a omyté)
- 1 červená řepa v bio-kvalitě (oloupaná a omytá)
- 2 červená jablka v bio-kvalitě (omytá a oloupaná)
- 6 listů kadeřávku (kapusty) v bio-kvalitě
- cca 1,5 cm kořene zázvoru
- ½ oloupaného citronu v bio-kvalitě
- Vložte všechny ingredience do odšťavňovače nebo mixeru a rozmixujte je (používáte-li mixer, přidejte jeden nebo dva hrnky vody).
- Pokud ještě použili odšťavovač, promíchejte nápoj lžící. Pokud jste použili mixer, obsah mixeru přeceďte a poté zamíchejte lžící.
- Nápoj lze uchovávat v zavařovacích sklenicích pro pozdější spotřebu.
A proč právě použít tyto potraviny?
Červená řepa
Je neuvěřitelně zdravá zelenina. Obsahuje velké množství minerálních látek, zejména draslík, fluor, hořčík, jód, kobalt křemík, mangan, měď, selen, vápník, zinek, železo. Z vitamínů je v ní zastoupen pouze vitamín B a C ve stopovém množství. Červené barvivo pomáhá zpevňovat stěny cév a snižovat krevní tlak.
Mrkev
Má vysoký obsah oranžového barviva karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Důležitá je také vláknina, která podporuje správnou funkci střev. Je bohatá na vitamíny- A,B,C,D a E i stopové prvky-bór, draslík, fosfor, hořčík,sodík, vápník, zinek, železo a jiné…Chrání buňky před volnými radikály a odvádí z těla toxické látky.
Jablka
Kromě velkého množství vody obsahuje i hodně ovocných kyselin a pektinu. Ten na sebe nabaluje škodliviny a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je poměrně chudé na sacharidy, ale je bohaté na vitamíny a stopové prvky. Nejvíce je v něm zastoupen vitamín C.
Kapusta
Jedním z našich nejsilnějších spojenců při očistě jater je listová zelenina, jako je kapusta kadeřavá, kterou lze jíst syrovou nebo vařenou nebo pít jako nápoj. Díky velmi vysokému obsahu chlorofylu dokáže tato zelenina odvádět z krevního oběhu toxické látky, které se do těla dostaly ze znečištěného životního prostředí. Má významný obsah vitamínů B,C,E,K, betakarotenu, kyseliny listové a minerálních látek. Pomáhá odstraňovat překyselení organismu.
Zázvor
V historii byl zázvor používán proti plynatosti, zácpě, nadýmání a jiným trávicím obtížím. Výzkumem bylo zjištěno, že kromě těchto gastrointestinálních účinků je zázvor prospěšný i při stresových vředech a má na tělo další blahodárné účinky. Dávám ho osobně skoro všude :)
Citróny
Citróny a citrusy obecně, mají velmi vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá tělu přeměňovat toxický materiál na látky rozpustné ve vodě. Kromě vlákniny obsahuje i hodně kyseliny askorbové. Kromě vitamínu C obsahují i B, provitamin A, draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo. Pití čerstvě vymačkané citrónové nebo limetkové šťávy po ránu stimuluje játra.
Na zdraví a na Vaše játra :)
www.kpclinic.cz