Skip to content

Listopad – plíce (kov)

Listopad – měsíc, kdy se vyskytují první ranní mrazíky, listí ze stromů výrazně opadává a příroda se utišuje. Stahují se k nám vrány a my máme potřebu být více doma.

V tomto období bychom se měli více naučit hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Začínají se více projevovat deprese, strachy a špatná nálada. Podle čínské medicíny je elementem podzimu kov a z orgánů ke kovu přiřazujeme právě plíce v listopadu a tlusté střevo v prosinci.

Plíce jsou nyní náchylnější na všechny respirační zátěže, ať už v podobě virů nebo bakterií – tzv. oslabení dolních cest dýchacích…Pečujte o plíce preventivně a protivirově! 

Jak se projevuje oslabení plic?

  • dušnost, kašel, nemožnost se nadechnout – článek VIRY-PODIVUHODNÉ EXISTENCE
  • bušení srdce…tlak na hrudníku
  • vysychání pleti…dehydratace
  • těžší onemocnění jako astma či zápal plic
  • pokud máte zahleněné plíce (častý kašel s hleny), máte zanesená a zahleněná střeva

Na úrovni duševní  – neschopnost nebo nechuť komunikace, smutná nálada, často upadání do depresí…

UVOLNĚTE ZE SVÝCH PLIC PŘETLAKY A POSILNĚTE PLÍCE A PRŮDUŠKY – PORADENSTVÍ METODA BICOM!

V listopadu je důležité shromažďovat naši duševní i fyzickou energii, která bude potřebná v zimních měsících. Sledujme, jak to dělá příroda, ve které už nic nepučí, ale naopak se vše stahuje do země. Shromažďuje si potřebnou vodu ke kořenům stromů. Stromy pouští své listy a uchylují se do svého nitra.

Pozornost směřujme na nás, ne na vnější svět. I přes to, že venkovní počasí nás už neláká ven, je potřeba často pobývat venku, vyhýbat se zakouřenému prostředí a nočním aktivitám.

KOUŘENÍ VELMI ZATĚŽUJE PLÍCE – podstupte v KP clinic ANTISMOKING PROGRAM a ulevte svým plicím!

Jaké potraviny pomohou posílit plíce?

K podzimu patří sucho, proto je vhodné zařadit více potravin, které nám dodají tělesné šťávy.

  • Z obilovin je ideální natural rýže, oves…
  • Z luštěnin nejvíce hnědá čočka, bílé fazole a tofu…
  • zelenina – na podzim ideálně zařazujte kvašenou zeleninu – kysané zelí má vysoký obsah vitamínu C, dále bílá ředkev, bílé zelí, kedlubna, pórek, mrkev, cibule, křen nebo česnek. Zeleninu spíše dušenou, upravenou v páře…
  • ovoce – dušená jablka, hrušky – sešené švestky, meruňky, datle….
  • koření, které zahřeje – skořice, fenykl, anýz, lékořice, koriandr, zázvor…

V tomto sychravém a chladném období jsou velmi vhodné bylinné čaje, které posilují plíce a průdušky – jitrocel, mateřídouška, měsíček, plicník, přeslička, řebříček, rdesno ptačí…

Na podporu vykašlávání je vhodná lékořice :) 

Stejně tak i výtažky z bylin jako je lichořeřišnice nebo echinacea. Přírodní doplňky na posílení plic a průdušek – ZDE. 

  • dále můžete zařadit houby, vlašské ořechy a med

Mléčné výrobky se snažte do jara úplně vypustit, přinášejí do těla chlad a zahleňují – tedy ti z vás, kteří mají chronické oslabení plic, kašle, rýmy, zahlenění….tak mléčné výrobky NEKONZUMUJTE!!!

  • omezte výrobky z bílé pšeničné mouky, vyřaďte kávu a černý čaj

ZVYŠTE – potraviny bohaté na přírodní vitamín C (ideálně misku kysaného zelí denně) a hořčík (hrst mandlí) – ten uvolňuje stáhnuté průduškové svaly. 

 

Za tým KP clinic

Ing. Romana Pleskotová

www.kpclinic.cz

This Post Has 0 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top