Mrkněte se na naše zkušenosti se Slavitonem. Pokud toužíte mít ho doma, obraťte se na…
Duben – játra (dřevo)
V dubnu se energie jara probouzí v plné síle. Nejvíce jsou v tomto období zatížení a ohrožená játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu. Jsou jedním z důležitých detoxikačních orgánů a zaslouží si naší pozornost.
Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukr, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.
Jak se projevuje oslabení jater?
- játra ovlivňují svaly a šlachy
- mezi typické fyzické projevy oslabení jater patří svalová únava, zhoršené trávení, pálení žáhy, kožní potíže, bledá pleť, zhoršující se vidění…
- migrény a bolesti hlavy
- zvýšené pocení a svědění celého těla
- ztráta hmotnosti, zvýšená únava, podrážděnost
- velmi často se oslabení jater projevuje alergiemi (pylovými, potravinovými…)
Z pohledu psychosomatiky jde o hněv, zuřivost, podrážděnost, žárlivost…Ideální je začít se zklidňovat MEDITACEMI.
Jak dostat játra do rovnováhy?
Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od 23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!
- začleňuje pravidelné pohybové aktivity
- dopřejte si masáž a péči o sebe – tím se uklidníte a odbouráte stres, který játrům také škodí.
- z jídelníčku VYLUČTE – mléko a mléčné výrobky, nekombinujte kávu s mlékem!
- smažená a tučná jídla i fastfoody
- sladkosti a alkohol
- omezte nadměrné užívání nadbytečných chemických léků
Jaké potraviny pomohou posílit játra?
Nejlépe konzumujte větší množství přirozeně kyselých potraviny a potravin hořké chuti – hořčiny.
- Ostropestřec mariánský – doplňky stravy, pampeliška – listy, kořen
- jaterní čaje – kombinace více bylin
- na regeneraci jaterních buněk působí dobře Jeřabina a Pupava bezlodyžná
- pokrmy vařte v páře a začněte zařazovat více syrové zeleniny
- z luštěnin naklíčené mungo fazole a obecně výhonky z luštěnin
- obiloviny – kuskus, bulgur, rýže, pšenice, špalda
- ze zeleniny – zelený hrášek, kedlubna, pampeliška :), saláty, polníček, kopřivy :), bílou řepu a postupně vše co začíná růst
- z ovoce citróny (hlavně ráno do vlažné vody ráno nalačno), jahody, jablka a hrušky…
- ořechy, avokádo a semínky
- zdravé tuky olivový, kokosový, konopný, dýňový…
PEČUJTE O SVÉ TĚLO PREVENTIVNĚ – rádo vám to vrátí. Poradíme vám, JAK NASTARTOVAT SVŮJ ORGANISMUS a co konkrétně potřebují nejen vaše játra :)
Za tým KP clinic
Ing. Romana Pleskotová
This Post Has 0 Comments