skip to Main Content

Červen – tenké střevo (oheň)

Tradiční čínská medicína v červnu zaměřuje svou pozornost na činnost tenkého střeva. Je to orgán, kde probíhá trávení a vstřebávání živin. Trávicí šťávy (vytváří je slinivka, játra a samotné tenké střevo) rozloží potravu na základní stavební jednotky, které se formou směsi prolnou střevní stěnou do krve, a ta je rozvede do tělních buněk.

Energie tenkého střeva je nejsilnější mezi 13. – 15. hodinou a nejslabší je mezi 1. – 3. v noci. Spolu se srdcem patří k elementu Ohně – reaguje prudce, jeho síla je spojená s horkem a létem.

Jak se projevuje oslabení činnosti tenkého střeva?

Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku a tím i na sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání a průjmy patří k projevům onemocnění.

  •  onemocnění krku, bolestí ramen a paží, bolestí a ztuhlostí šíje
  •  průjem – příčina vzniká již v oslabení sleziny – slinivky
  •  křeče, nadýmání, hubnutí a špatné trávení
  •  na špatnou činnost tenkého střeva upozorňuje bílý nebo narůžovělý povlak na jazyku či zduřelý spodní ret

Zánětlivé onemocnění střev:

Celiakie – oslabení tenkého střeva nesnášenlivost lepku

Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelností živin. Na duševní rovině se tito lidé často potýkají s myšlenkami, že takový život, který žijí vlastně nechtějí. Nedokáží přijmout, že vše, co prožívají, je dobré a má hlubší smysl. Ať už se jedná o pocity malého dítěte, tak i dospělého jedince.

Vyvedení alergenů v podobě pšenice, lepku a jiných…individuální přístup k harmonizaci trávicího traktu a vyvedení patogenů, které narušují sliznici tenkého střeva…to je metoda BICOM OPTIMA v KP clinic.

Crohnova choroba – chronický zánět tenkého střeva

Mezi příznaky patří nadýmání, průjmy, bolesti břicha hubnutí…ve stolici je přítomen hlen, někdy i krev…TČM vnímá jako postižený orgán primárně slezinu – slinivku nebo ledviny – jang ledvin zahřívá všechny procesy v těle, zejména trávení.

Cytosan Inovum – vypuzuje vlhko

Stimaral – podporuje slezinu a slinivku

Je-li přítomen výraznější zánět doporučujeme Drags Imun.

Psychosomaticky je zde dlouhodobý konflikt v rodině, která ho plně nepřijímala a v dospělosti, kdy nemoc nejčastěji propuká, mají potřebu vše zvládnout sami a nechtějí, aby jim kdokoliv mluvil do života. Neberou ohledy na ostatní. Až tato choroba je „nutí“ přiznat si, že pochybili a že jen svojí kázní, cestou k sobě a umírněnou stravou můžou ozdravit jak své střevo, tak i duši.

Infekční průjem – nejčastější akutní onemocnění střev

Doplňujte tekutiny – zejména v podobě iontových stopových prvků a minerálů Fytominerál. Hlídejte si, aby nedošlo k dehydrataci – pokud zvracíte a neudržíte v sobě tekutiny, je nutné navštívit lékaře – dodat infuzní léčbu – zavodnit.

Infekci můžete vyřešit podáním Grepofit drops v kombinaci s Drags Imunem – desinfikují a bojují s bakteriální či virovou zátěží. Výborné zkušenosti v KP clinic máme s křemičitým gelem Enterosgel, který ničí a odvádí  infekční původce a zároveň hojí a regeneruje poškozenou sliznici tenkého střeva. Vhodný jako součást domácí i cestovní lékárničky.

Na harmonizaci a řešení příčin potíží trávicího traktu DOPORUČUJEME OBJEDNAT SE na měření biorezonanční metodou BICOM OPTIMA.

 

Jaké potraviny nám pomohou posílit střevo?

  •  velmi důležité je konzumovat přirozené potraviny obsahující vlákninu (ovoce, zelenina)
  •  vyvarovat se umělým potravinám – rafinovanému cukru, velkému množství živočišných tuků (zejména uzeniny a vepřové maso), pečivo, kávu a alkohol
  •  pijte dostatek čisté vody nebo kvalitního zeleného čaje
  •  před snídaní nebo večeří si dopřejte kvalitní doplněk stravy s Omega 3
  •  přidejte do stravy jahody, třešně, maliny, ředkvičky, špenát, saláty, okurky, rajčata….vše živé a zelené…
  •  zařaďte fermentované výrobky (Miso pasta, Tempeh, Natto) – pro probiotika a prebiotika – naklíčené mungo fazolky, hrášek, sojové výhonky, kysané zelí a zakysané mléčné výrobky

Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba kurkuma.

V dalším článku vám přiblížím SYNDROM PROPUSTNOSTI STŘEV – s trávicími problémy velmi často spojen…

 

Za tým KP clinic

Ing. Romana Pleskotová

www.kpclinic.cz

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top