Skip to content

Játra a jejich očista pomocí bylin a jablečné kůry

Byliny – balzám pro játra

Ostropestřec Mariánský – nejúčinnější je konzumace semen, lžička 3-4xdenně. Ano, rozkousat! Chutnají, jako slunečnicová semínka jen lehce hořká. Obsahují sloučeniny označované jako silymarin, které chrání jaterní tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk.

Odborníci na byliny doporučují ostropestřec při: ostropestrec

  • akutních a chronických zánětů jater
  • mononukleóze
  • žloutence a rekonvalescenci
  • kamenech ve žlučníku
  • v případě cirhózy.

Lze jej podávat i preventivně při práci s toxickými látkami nebo při užívání léků, které zatěžují játra. Dále je možné konzumovat jaterní čaje a tinktury, které ale nezaručí velký efekt.

 

Kustovnice čínská – vedle betakarotenu, vitaminu C, vitamínů skupiny B a dalších látek, obsahuje sloučeninu betain. Ta podporuje regeneraci jaterních buněk. Játra využívají betain k výrobě cholinu, který nás zklidňuje, zlepšuje paměť a chrání játra proti ztučnění.

Dá se s nich připravit odvar nebo konzumovat samostatně či přidávat do některých jídel.

569004_goji-1_image_620x349

 

Smetanka lékařská – pampeliška – její kořen je jeden z nejlepších prostředků pro ochranu a regeneraci jater. Doporučuje se při zánětech jater a žlučovodů. Konzumovat ve formě odvaru-čaje.

Podobné využití má i kořen čekanky a oddenky pýru. Sušené směsi můžeme koupit v lékárně nebo zdravých výživách.

Kromě bylin játrům prospěje, když dokážeme:

  • omezit nadměrnou konzumaci cukru, alkoholu, tuků, rostlinného oleje a tučného masa
  • omezit nadměrnou vařených a rafinovaných jídel, výrobků z bílé mouky
  • nejíst těsně před spaním nebo v noci
  • zdravě a střídmě jíst, kupovat si hodně zeleniny a celozrnných výrobků
  • nekouřit
  • nestresovat se  :)
  • mít dostatek pohybu
  • dopřát játrům odpočinek občasným celodenním půstem

 

Očista jater jablečnou šťávou

Jablečná šťáva skvěle čistí organismus, zejména játra, ledviny a žlučník.

Před samotnou jablečnou očistou je potřeba připravit trávicí trakt na příjem přebytku kyselin. Doporučuji tedy týden před samotnou očistou pít ½ sklenice šťávy 15min. před každým jídlem. Samotnou kůru provádějte během 3dnů a nic jiného nejezte.

Je třeba použít pouze čerstvě připravené šťávy, ideálně nepasterizované nebo doma vymačkané. Jablka by měla být sladká, ale můžeme přidat i trochu kyselých. Šťávu pijte malými doušky, každý doušek podržte na chvíli v ústech, aby se dobře smíchal se slinami.

Za celý den je povoleno pít pouze jablečnou šťávu.

První den                                                     

1 h ráno – 1 sklenice jablečné šťávyc63f6006-1b63-412e-9c31-2930da180785_full

10 h dopoledne – 1 sklenice jablečné šťávy

12 h v poledne – 2 sklenice jablečné šťávy

14 h odpoledne – 2 sklenice jablečné šťávy

16 h odpoledne – 2 sklenice šťávy

18 h podvečer – 1 sklenice šťávy

20 h večer – 1 sklenice šťávy

 

Druhý a třetí den postupujte stejně. Pokud nedojde v době kúry k vyprázdnění, vypijte pročišťující byliny. Nebo si udělejte klystýr :)

Více informací o detoxikaci a regeneraci organismu se dovíte v mém ebooku 5 kroků k rovnováze organismu.

Back To Top