A proto bychom měli každý den zvýšit příjem Omega 3 nejen v jídle, ale i…
Játra a jejich očista pomocí bylin a jablečné kůry
Byliny – balzám pro játra
Ostropestřec Mariánský – nejúčinnější je konzumace semen, lžička 3-4xdenně. Ano, rozkousat! Chutnají, jako slunečnicová semínka jen lehce hořká. Obsahují sloučeniny označované jako silymarin, které chrání jaterní tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk.
Odborníci na byliny doporučují ostropestřec při:
- akutních a chronických zánětů jater
- mononukleóze
- žloutence a rekonvalescenci
- kamenech ve žlučníku
- v případě cirhózy.
Lze jej podávat i preventivně při práci s toxickými látkami nebo při užívání léků, které zatěžují játra. Dále je možné konzumovat jaterní čaje a tinktury, které ale nezaručí velký efekt.
Kustovnice čínská – vedle betakarotenu, vitaminu C, vitamínů skupiny B a dalších látek, obsahuje sloučeninu betain. Ta podporuje regeneraci jaterních buněk. Játra využívají betain k výrobě cholinu, který nás zklidňuje, zlepšuje paměť a chrání játra proti ztučnění.
Dá se s nich připravit odvar nebo konzumovat samostatně či přidávat do některých jídel.
Smetanka lékařská – pampeliška – její kořen je jeden z nejlepších prostředků pro ochranu a regeneraci jater. Doporučuje se při zánětech jater a žlučovodů. Konzumovat ve formě odvaru-čaje.
Podobné využití má i kořen čekanky a oddenky pýru. Sušené směsi můžeme koupit v lékárně nebo zdravých výživách.
Kromě bylin játrům prospěje, když dokážeme:
- omezit nadměrnou konzumaci cukru, alkoholu, tuků, rostlinného oleje a tučného masa
- omezit nadměrnou vařených a rafinovaných jídel, výrobků z bílé mouky
- nejíst těsně před spaním nebo v noci
- zdravě a střídmě jíst, kupovat si hodně zeleniny a celozrnných výrobků
- nekouřit
- nestresovat se :)
- mít dostatek pohybu
- dopřát játrům odpočinek občasným celodenním půstem
Očista jater jablečnou šťávou
Jablečná šťáva skvěle čistí organismus, zejména játra, ledviny a žlučník.
Před samotnou jablečnou očistou je potřeba připravit trávicí trakt na příjem přebytku kyselin. Doporučuji tedy týden před samotnou očistou pít ½ sklenice šťávy 15min. před každým jídlem. Samotnou kůru provádějte během 3dnů a nic jiného nejezte.
Je třeba použít pouze čerstvě připravené šťávy, ideálně nepasterizované nebo doma vymačkané. Jablka by měla být sladká, ale můžeme přidat i trochu kyselých. Šťávu pijte malými doušky, každý doušek podržte na chvíli v ústech, aby se dobře smíchal se slinami.
Za celý den je povoleno pít pouze jablečnou šťávu.
První den
1 h ráno – 1 sklenice jablečné šťávy
10 h dopoledne – 1 sklenice jablečné šťávy
12 h v poledne – 2 sklenice jablečné šťávy
14 h odpoledne – 2 sklenice jablečné šťávy
16 h odpoledne – 2 sklenice šťávy
18 h podvečer – 1 sklenice šťávy
20 h večer – 1 sklenice šťávy
Druhý a třetí den postupujte stejně. Pokud nedojde v době kúry k vyprázdnění, vypijte pročišťující byliny. Nebo si udělejte klystýr :)
Více informací o detoxikaci a regeneraci organismu se dovíte v mém ebooku 5 kroků k rovnováze organismu.